USEIN KYSYTTYÄ

Miksi pitää nuohota?

Nuohous on tarpeen, jotta tulisija ja hormi toimisivat kunnolla. Nuohous on myös osa nokipalojen ehkäisyä. Samalla nuohoojalla on mahdollisuus havaita tulipalon vaaraa aiheuttavat viat. 

Muista että huolletut tulisijat ovat energiatehokkaampia ja turvallisia käyttää, lisäksi ne ovat myös ympäristöystävällisempiä.

Mitkä asiat nuohoussääntelyssä / lakimuutoksessa 2019 säilyvät ennallaan?

Nuohous on tarpeen, jotta tulisija ja hormi toimisivat kunnolla. Nuohous on myös osa nokipalojen ehkäisyä. Samalla nuohoojalla on mahdollisuus havaita tulipalon vaaraa aiheuttavat viat.

Muista että huolletut tulisijat ovat energiatehokkaampia ja turvallisia käyttää, lisäksi ne ovat myös ympäristöystävällisempiä.

Kuka saa tehdä nuohoustöitä?

Nuohoojalla eli nuohoustöitä tekevällä tulee olla nuohoojan ammattitutkinto kuten aikaisemminkin. Kaikki entiset nuohoojan ammattitutkinnon suorittaneet nuohoojat voivat jatkaa nuohoojina.

Nuohoojan käynnin yhteydessä voit aina kysyä ja tarkistaa että työn suorittajalta löytyy  tarvittava ammattitutkinto.

Kuinka usein tulee nuohota?

Tulisijan ja hormin nuohoustarpeeseen vaikuttaa tulisijan rakenteen ja käytetyn polttoaineen lisäksi kuinka paljon tulisijaa käytetään. Hormin nokeentumiseen on suuri merkitys myös käyttötottumuksilla kuten poltetaanko paljon roskia tai märkää puuta. Kaikissa rakennuksissa on arvioita, mikä on riittävä nuohousväli.

Asuinrakennusten tulisijojen nuohoukselle on säädetty vähimmäismäärävälit. Vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa nuohous on tehtävä vähintään kerran vuodessa ja vapaa-ajan asumiseen käytetyissä rakennuksissa vähintään kolmen vuoden välein. Jako vakituisen ja vapaa-ajan asumisen välillä ei tässä tarkoita rakentamisen sääntelyyn liittyvää rakennuksen käyttötarkoitusta, vaan asumisen määrää. Nuohous tulee tehdä asuinrakennuksissa säädettyä useammin, jos sille on tarve. Nuohousvälien sääntelyssä ei oteta enää kantaa tulisijassa käytettyyn polttoaineeseen.

Käyttämätöntä tulisijaa ja savuhormia ei tarvitse nuohota. Kuitenkin kolme vuotta käyttämättömänä ollut tulisija on nuohottava ennen sen ottamista takaisin käyttöön. Nuohousvelvoite ei koske kaasukäyttöistä tulisijaa eikä sen hormia.

Tuleeko nuohooja ilman tilaamista?

Meidän kanssa voit tehdä sopimuksen niin ehdotamme sinulle automaattisesti nuohousta noin vuoden kuluttua edellisestä nuohouksesta.
Voit myös nuohoojan käynnin yhteydessä sopia suoraan seuraavan vuoden nuohouksesta, ja sen lähestyessä laitamme sinulle siitä muistutuksen tekstiviestillä. 
Lisäksi kun liikumme tietyllä alueella saatat saada mainoksen pohjanmaan nuohouspalvelulta postijakeluna, josta ohjeet nuohoojan saamiseen paikalle.

Aina voi myös soittaa ja tilata nuohouksen sinulle parhaiten sopivaan aikaan.

Miten valmistautua nuohoojan tuloon?

Tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet tulee pitää sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti. Tällä pyritään osaltaan turvaamaan nuohoojien työturvallisuutta. Jos turvallista pääsyä savupiipulle ei ole, nuohoustyö jää suorittamatta. Siksi nuohooja voi tiedustella tikkaiden kunnosta nuohouksen ajankohdasta sovittaessa.

Nokijätteelle on hyvä varata peltinen kannellinen astia, jonne on nuohouksen jälkeen turvallista tyhjentää poistettu noki.

Minne voin laittaa palamisjätteen /tuhkan?

Palamisjätteet ja tuhkaa varten tulee varta metallinen kannellinen astia joka tulee sijoittaa rakennuksesta turvallisen matkan päähän.
Sitö ei tule sijoittaa rakennuksen seinustalle tai sisätiloihin!

Sain kirjeen että nuohouksen määräväli umpeutuu, mitä teen?

Jos et ole nuohouttanut muiden yritysten toimesta niin me olemme nuohounnut  kiinteistösi viimeksi vuosi sitten. Tai mikäli kyseessä vapaa-ajan asunto niin nuohousväli on max. 3 vuotta.
Voit tilata nuohouksen niin lakisääteinen nuohous tulee jälleen suoritetuksi. Muista käyttää nuohoojaa jolla on asiaan kuuluva ammattitutkinto.

Ota siis yhteyttä ja haasta meidät uusilla työtehtävillä.

Pohjanmaan nuohouspalvelu Oy

Nuohous Ullava, Kaustinen,Kälviä

044 989 7069 (arkisin 8-17), 040 521 3756

Nuohous Kaustinen, Evijärvi, Vimpeli

040 521 3756 tai 0449897069

Nuohous Kokkola, Lohtaja, Kälviä, Ullava, Veteli, Teerijärvi, Evijärvi työtilaukset

040 521 3756

Nuohous Kauhava, Härmä, Ylihärmä, 

041 313 7258

Laskutus- ja postitusosoite

Pohjanmaan Nuohouspalvelu Oy

Raiviontie 8

© Pohjanmaan nuohouspalvelu Oy 2022